13 Aralık 2011 Salı


Malatyalı Usta | Gerçek Etsiz Çiğ Köfte Tarifi


1 Kilo İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Kilo ince esmer bulgur
  • 3 Çorba kaşığı biber salçası
  • 3 Çorba kaşığı domates salçası
  • 4 Çorba kaşığı ketçap
  • 6 Çorba kaşığı isot
  • 1.5 Su bardağı sıvı yağ
  • 2 Çorba kaşığı toz bulyon [dana etli]
  • 3 Çorba kaşığı pul biber
  • 4 Çorba kaşığı çiğ köfte baharatı [ kimyon, yenibahar, karabiber, kişniş, muskat, tarçın, zencefil ]
  • Yarim çay kaşığı daha tarçın
  • 4 Çorba kaşığı kirmizi toz biber
  • 1 Çorba kaşığı tuz
  • 200 gr Ceviz içi


    Bir kilo bulgur tepsiye dökülür üzerine 200 gr ceviz tozumuz ilave edililir.
    Domates salçası , biber salçası , ketçap , isot , çiğ köfte baharatı , tarçın , toz biber bir kabın içerisinde toplanır , karşım krema halini alana kadar çırpılır .
    Tepsinin içideki cevizli bulgura sıcak su ilave edilir , bulgur ıslatılır . Bulgur sakız halini alana dek
    yoğurma işlemi yapılır.
    Bu arada 2 su bardağı suya 2 yemek kaşığı toz bulyon atılır ve 5 dk kaynatılır.
    Kabın içersindeki salçalı baharatlı sosumuz da yumuşamış bulgura ilave edilir , tekrar yoğrulmaya
    devam edilir.
    Kaynamış et suyumuzu bulgura ilave edip tekrar yoğurma işlenmine devam ederiz .
    Köftemizin tuzunu kontrol edip tuz ilavesi yapabilirsiniz .Bulyon tuzlu olduğu için bu işlemi et suyumuzu
    ekledikten sonra yapmanız iyi bir tercih olacaktır.
    Son olarak yağımızı ilave edelim ve yoğuralım . Unutmayan etsiz köftemiz sakız kıvamında olmalıdır.
    Tepsinin kenarına yığıp dinlendirmeye bırakalım.

    Önemli olarak ; ev yapımı hazır salçalar ve bulyonlar yeterince tuzlu oluyor . Buna göre yukardaki tuz miktarını kullanırken dikkat edin , ya da hiç kullanmayın

    Çiğ köftemiz uygun kıvamı aldıktan sonra dinlendirmeye bırakın , hemen tüketmeyin.
    Çiğ köftemizi yaparken içerisine nar ekşisi , limon suyu katmayın , bu yöntem kısır yapımında kullanılır.
    Marulla servis ediniz , kıvırcık lezzetinden biraz mahrum edebilir.
    Soğan , sarımsak kullanmak isterseniz toz halinde temin etmelisiniz .
    Çiğ köftemizin sosundan biraz daha yapıp acı severler için ikramda bulunabilirsiniz.


    Malatyalı ustamızdan Sos Tarifi : 4 corba kasigi isot , 1 çay bardagi nar ekşisi , yarim çay bardağı sıvı  yag  ,  yarım limon sıkıp güzelce karıştırın sonra da cigköfte ile servis yapın


    Afiyet olsun




                                  









140 yorum:

  1. Eliniz emeğiniz için teşekkürler , internetteki en mükemmel tarif budur.

    YanıtlaSil
  2. yagı neden sonra koyuyoruz,baharatların içine yag girmiyormu neden?

    YanıtlaSil
  3. Çiğ salçaya katılmış baharata yağ girmesine gerek yoktur. İsterseniz salça ve baharatları bol yağda kavurup bu karışıma sonradan ketçabı ekleyebilirsiniz. Kızarmış salçanın tadının daha lezzetli olduğunu denedik fakat ; bulgura katınca bu özelliği neredeyse kayboluyor.Sonuç olarak köftenizi saklayacaksanız bu açıdan işe yarayabilir.
    ---İlaveten sos yapacaksanız(yalnız bulgura katmayın)---
    *dom. salçası , ketçap ,isot , köfte baharatları karışımı , çok az limon tuzu , az doğal nar ekşisi katıp ; lezzetinnize lezzet katabilirsiniz. Yine aynı şekilde yağda kızartıp bir kaç malzemeyi sonradan dahil edin kıvam biraz akışkan olmalıdır ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. bana ulaşabilirmisinuz 5068805598

      Sil
  4. çok teşekkür ederim,yanlız ben yaptım ama koyu renk olmadı, lezzeti çok güzel oldu renginin koyu olması içim ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  5. Renk pek önemli değil ama yinede cevaplamaya çalışayım

    -İsot miktarı az gelmiştir.

    *İsot salçalar ve baharatları bol yağlı tavada iyice kızartın salçamız taki isot rengini alana dek
    *Kızartmadan da bu işlem olabilir.
    Eğer yeteri miktardan fazla isot varsa yoğururken suyu yedikçe köftenin rengini koyulaştıracaktır.
    Ben şahsen tam lezzeti almak adına fazla acılı(isotlu) önermem lezzeti pek alamayabilirsiniz.

    Etli çiğ köfte yapanlar bilirler içine bira fazla isot koyarız malun urfa yemeği ve renk hemen koyulaşır hatta bazen siyaha yakın bir renk olabiliyor.

    YanıtlaSil
  6. Arkadaslar Bu tarif Benim tarifimdir Ben MAlAtyali Usta Arkadaslar tarifde ne verilmisse o yalnizca ic sosu hazirlarken sivi yagida katip sakin kizartmayin ben bu sekilde verdim tarifi kizartma yok koyu olmasi icinde esmer cigköfte bulguru o kadar sonra tarife göre hazirlayip görün koyu renk cigköfte elde edersiniz arti zevke kalmis nar eksisi katmak Ben MALATYALI USTA Saygilar

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler 'Malatyalı Usta' açıkcası bende size bu konuda ulaşmaya çalışacaktım.
    Bu konuda yorumları ustamız cevaplarsa daha iyi olacaktır .
    Sorularınızı kendisine yöneltebilirsiniz

    YanıtlaSil
  8. malatyalı ustam şimdi sizin tarife çok sahip çıkan yüzlerce malatyalı usta çıkacak biz sizi nasıl bilecegiz ozaman şimdi şanslıyız vallaha..

    YanıtlaSil
  9. çelik bey bu işe bir el atın malatyalı ustayı nasıl bilecegiz..

    YanıtlaSil
  10. Ben almanyada yasiyorum bu tarifi sayin admin bilir benim adima bu blog ve diger blog gereken yazilarin hepsi bana aittir benim verdigim resimler belli isterseniz ayni resmi yine ayni ortamda paylasirim Millet simdiden Sahiplenmeye basladi Ayip ayip Ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  11. Yukardaki tarifin resimlerini tabi ki paylaşabilirsiniz .
    Öte yandan eklemek istediğiniz tarifle ilgili heryazı anasayfaya kaydedilecektir.
    Diğer blogtan arkadaşlar soruları cevaplamayınız ; lütfen malatyalı ustanın cevaplamasını bekleyiniz.

    YanıtlaSil
  12. Arkadaslar facebook sayfasi acicam bekleyin Ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  13. Sayin Admin Lütfen Diger Blogu Kapatin En son Yazdigim Msj kaldirmissinz Madem burda devam edelim Eger Kafasina Takilan veya Sormak istediniz birsey var ise Lütfen Benim Cevaplarimi Bekleyin Ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  14. malatyalı ustam ben sizin tarifi uygulayıp havamı arkadaşlara bastım.o yüzdendirki tarifi aldım ne olursa olsun degil, sizin en büyük taraftarınız olmak amacım, face açın, bilelim bizde emegi olan malatyalı ustayı..
    temennim odur ki bu blog dada yazmanız.

    YanıtlaSil
  15. Değerli arkadaşlar diğer blog bana ait değil.
    Bildiğiniz gibi Malatyalı Usta tarifi diğer blogda biraz havada kaldı temize geçilmesi adına bu blogu açtık.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Celik, sevgili arkadaşım öncelikle böyle bir blog açtığın için teşekkür etmek istiyorum. Malatyalı Usta sizede çok teşekkürler, tarifinizi 1 kiloluk olarak bizzat harfiyen uyguladım ve mükemmel bir sonuç çıktı, satın aldığım çiğ köftelerden daha güzel bir tad bile yakalamış olabilirim ki sakız gibi oldu ve lezzetine doyum olmadı. Ailemde bir çok kişiye tattırdım, kötü diyen olmadı. Renk olayına gelince, arkadaşlar renk baharatlarla ve özellikle isot ile alakalıdır, esmer bulgur kulanmayı özellikle unutmayınız.

    YanıtlaSil
  17. Anlasildi celik kardes Tekrar tesekkür ederim benim icin actin bu blogu Herkes artik Kendi eliyle benim verdigim tarifi uygulayarak lezzet ve havanizi atarak yiye bilirsiniz tabiki isot ile alakali ama ana nedeni esmer bulgur ve kullandiginiz isot sebebi ise 1 gün beklettikten sonra rengi koyulasir unutmayin acik renk bulgur ile de yapabilirsiniz tabiki rengi acik olur bakin rengi vermis oldugum linkten görebilirsiniz bu 1 gün bekledikten sonraki hali ve esmer bulgur ile Hepinize Afiyet olsun Ben MALATYALI USTA

    http://img390.yukle.tc/image.php?id=4667IMG_0186.JPG

    YanıtlaSil
  18. Merhaba ben tarifiniz yaptım ve çok beyendim. herkese tavsiye ediyorum. bu tarif kime ait öğrenebilirmiyim. ona ayrıyetten teşekkür etmek istiyorum. iyi günler.

    YanıtlaSil
  19. Artik Bütün Yorumlanizi Facebook tan yapabilirsiniz Adres :Malatyali Usta Diye Yazarsaniz gereken bilgi orada verilecektir Ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  20. Teşekkürler süper tarifmiş

    YanıtlaSil
  21. Etli toz bulyon kullanmak istemiyorum,
    kullanmadığım zaman çok fark eder mi
    paylaşımınız için çok teşekkür ederim..
    çokkkk aradığım bir tarifti...

    bir de çiğköftecilerin meşhur çiğköfte sosu var,
    servis yaparken çiğköftenin üzerine gezdiriyorlar ya da yanında o sosu getiriyorlar,
    o sosun içinde neler var acaba...

    tekrar çok çok teşekkür ederim
    Müge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Müge Hanım ;

      ***Malatyalı Usta'mız , yani tarifimizin sahibi bu konuda size en kısa zamanda en doğru şekilde yardımcı olacaktır ***

      Yinede tarifi denemiş birisi olaraktan et bulyon kullanmanızı öneririm
      Ve yaptığınız an lütfen hemen tüketmeyin(yoğun bulyon tadı alabilirsiniz) . 1 Gün dinlendirin . Dinlenen çiğ köftenin tadının mükemmel olduğunu farkdeceksiniz.

      Sos tarifi biraz farklı daha basit ama onuda ustamız yayımlarsa anasayfaya ekleyeceğiz .

      Sil
  22. Müge Hanim Saygilar Ben Malatyali usta sadece toz bulyon olucak kati bulyon tadini kacirir arti sos tarifide söyle :4 corba kasigi isot 1 cay bardagi nar eksisi yarim cay bardagi sivi yag yarim limon sikip güzece karistirin sonrada cigköfte ile servis yapip afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  23. selam malatyalı usta bu çiğ köfte baharatı ney markette bulamadım nerede bulurum veya içindekiler nelerden oluşuyo yardım edermisiniz

    YanıtlaSil
  24. Aktarda mevcut hasan kardes arti 7 türlüde olur bir aktara sor markette zor ama bulursun saygilar ben Malatyali usta

    YanıtlaSil
  25. Teşekkürler Malatyalı Usta , sos tarifiniz en kısa zamanda tarife eklenecektir

    YanıtlaSil
  26. Malatyalı usta 7 türlü baharatta neler var . Yardımcı olurmusun

    YanıtlaSil
  27. malatyalı ustam yedi baharatın içindekinleri oran olarak verebilirmisiniz benim burdaki baharatçılar sallıyor..ben beyaz

    YanıtlaSil
  28. Malatyalı ustama ve diğer arkadaşlara merhabalar. Bende tarifi, tüm ölçüleri yarıya indirerek harfiyen uyguladım. 1 Gün dinlendirdim. Renk mükemmel oldu. Kıvamı ise, sanırım biraz fazla yoğurduğum için çok hamurlaştı. Yalnız benim çiğ köftede bir sorun var. 1 gün dinlendirmeme rağmen, yoğun bir biçimde et bulyon tadı ve tuzu var. Yani köftelik bulgura karışmamış gibi bariz biçimde hissediliyor. 1 yemek kaşığı toz bulyonu 1 bardak suda biraz kaynayınca aldım. Kaynar olarak döktüğüm için mi böyle oldu acaba? Yardımlarınızı bekliyorum...

    YanıtlaSil
  29. Sanırım ben hatamı anladım arkadaşlar. Diğer siteleri gezerken yine Malatyalı Ustamın yazdıklarını okudum. Ben toz bulyonlu kaynamış suyu en son ekledim. Yani baharatlardan yaptığım kremadan da sonra. Dolayısıyle zaten kıvama gelmişti. Bulyon kattıktan sonrada fazla yoğuramadım haliyle. Bulguru sıcak suda yumuşattıktan sonra kaynamış bulyonu ekleyip yoğurmam gerekiyormuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. arkadaşım sorun hazır çigköfte baharatında aşırı tuzlu farklı baharat markası dene yada kendin baharatı hazırlaSORUN HAZIR ÇİGKÖFTE BAHARATI

    YanıtlaSil
  31. tabiki denerim. bağdat marka hazır çiğ köfte harcı kullanmıştım. aktara hazırlatırım ya da kendim hazırlarım. beni asıl rahatsız eden bulyondaki mısır nişastası tadının belirgin biçimde sırıtmasıydı. dediğim gibi belkide bu bulyonu en son katmamdan kaynaklandı diye düşünüyorum. tavsiye edebileceğiniz bir çiğ köfte harcı markası varsa sevinirim.

    YanıtlaSil
  32. Naçizane yedi türlü baharatında neler olduğunu yazayım. KİMYON, YENİBAHAR, KARABİBER, KİŞNİŞ, MUSKAT, TARÇIN ve ZENCEFİL...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet açıklayıcı bir yorum olmuş . Artık 7 baharat nedir sorulmaz umarım . Tarif ile ilgili ekstra baharat paylaşımı yapılabilir...

      Sil
  33. ben tuz atmıyorum bu tarife . bulyon acayip tuzlu çıktı bendeki . geçen kattı yiyemedim tuz yüzünden bu sefer hiç tuz atmadım çok hoş oldu .

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar, oncelikle tarif icin cok tesekkurler. Ben amerikadayim ve bulundugum yere yakin Turk marketi yok. Canim acayip cig kofte istiyor :( Bu yedi turlu baharati kendim nasil hazirlayabilirim, icindekileri yazmissiniz ancak oranlari nedir?

    Diger malzemeler tamam bir tek bu kaldi, tesekkurler yardimlariniz icin.

    YanıtlaSil
  35. Ben kendi hazırladığım karışımın oranlarını vermeye çalışayım.
    Kimyon: 1 ÇAY KAŞIĞI
    Yebibahar: 1 TATLI KAŞIĞI
    Karabiber: 1/4 ÇAY KAŞIĞI
    Kişniş: 1 ÇAY KAŞIĞI
    Muskat: 1/2 ÇAY KAŞIĞI
    Tarçın: 1/4 ÇAY KAŞIĞI (SİLME OLACAK)
    Zencefil: 1/4 ÇAY KAŞIĞI
    Tabiki bunlar birim oranları. Ne kadar çoğaltacağınız size kalmış. Ayrıca bu karışıma 1/2 ya da 1 çay kaşığı kadar ÇEMEN TOZU da ilave edebilirsiniz. Bu yazdıklarım benim zevkime göre. Siz kendi damak tadınıza göre ekleme yada çıkarmalar yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. helal, sonunda birisi paylaştı ...

      Sil
    2. Cok tesekkurler Caglar cevabin icin. Nihayet yaptim, bir iki baharati burda bulamamama ragmen ragmen gayet iyi oldu.

      Amerikadan sevgiler

      Sil
  36. Yanıtlar
    1. Sayın ustam tarifle ilgili eklenecek birşey varmı . Bu kafimidir . Arkadaşlarla bir hafta sonu yapacam kesin

      Sil
    2. Yap kardes Herangi Bir Eksik Yok Yalnizca Verilen Usullere Göre Yapmayi Unutma

      Sil
    3. Çağlar kardeşim yukarıda verdiğiniz oranlar 1kg için mi?ayrıca aktarlarda 7 türlü diye fişek tabir edilen bir karışım satılıyor herhalde ondan bahsetmiyorsunuz,ve burada emek sarfeden,her kardeşime ,Malatyalı osman kardeşime ayrıca teşekkür ederim.ALLAH C.C hepinizden razı olsun.

      Sil
  37. Merhaba, bir de diet cigkofte hakkinda bilgi verebilirmisiniz,tsk.

    YanıtlaSil
  38. Selam,karisimin hamur olmamasi icin ne yapmak gerekiyor,saygilar...

    YanıtlaSil
  39. sevgili malatyalı usta

    ustam bu tarifteki yağ 1,5 su bardağı degilmi? biraz fazla degilmi bu

    YanıtlaSil
  40. Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Benim muhatap olduğum soruları yanıtlamaya çalışayım. Yukarıda verdiğim oranlar, sadece baharatların birbirleri arasındaki oran olup, kullanılan bulgurdan bağımsızdır. Bu karışımdan çok mikarda hazırlarsınız, kullandığınız bulgura ve damak zevkinize göre 1, 2 vs. yemek kaşığı katabilirsiniz. Bunlar haricinde ilave baharatlar da kullanabilirsiniz (Çemen tozu, karanfil, kekik vb.). Bir diğer arkadaş, karışımın hamur olmaması için ne yapmak gerektiğini sormuş. Eğer hamur oluyor ise bunun muhtemel iki sebebi vardır. Birincisi su fazla katılmıştır, ikincisi gereğinden fazla ezerek yoğrulmuştur. Bunlara dikkat ederseniz sorun ortadan kalkar. Islatırken fazla su kullanmayın ve yoğururken çok ezmeyin. Sevgiler. "caglartanrikut@gmail.com"

    YanıtlaSil
  41. Malatyalı gardaş ben et bulyonu koymuyacam
    çok farkedermi yukarda cevabı anlayamadım

    YanıtlaSil
  42. çaglar kardeş bulgur kokusu agır basıyor nedennnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur haşlanınca kokar . Ve Çağlar arkadaşımızın dediği gibi marka faktörüde etkili olabilir.
      Çiğ köfteyi yaptıktan sonra lütfen hemen yemeyin . Dinlendirin böylece lezzeti gelir

      Sil
  43. Çağlar TANRIKUT16 Nisan 2012 05:10

    Yoğun bulgur kokusu olmasının nedeni, büyük ihtimalle kullandığınız marka ile ilgilidir. Bazı marka bulgurlara, sarı ve canlı gözükmesi için, mekanik sarartma yapılıyor ya da boya katılıyor. Ben size "Reis Ceylanpınar Çiğ Köftelik Bulgur" u öneriyorum. Bunu bi deneyin. Eğer aynı sorun olursa, bulguru ısladığınız suyun çok kaynar olmamasına dikkat edin. Cevabınızı bekliycem...İyi günlerde kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim ÇAĞLAR Bey,denedigim de size haber verecegim ,kaynar su kullanıyorum ,markayıda degiştirecegim ben EMRE

      Sil
  44. ustam bu tarifde ekşilik oluyor ne yapmamız lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte ekşilik olamaması gerek . Limon ve nar ekşisi katıyorsanız bundan kaynaklanabilir.
      Bir detay daha var , biber salçaları kör acı tad verebilir oranını düşük tutun

      Sil
  45. Tarifi yayınlayan ustamızın ellerine sağlık
    Sayesinde 10 yıldır uğraştığım lezzete farklı bir boyut kattım,


    Su miktarı ve sıcaklığı
    Malzemelerden hangileri pişecek (sadece biber salçası mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;

      Ilık su iyidir . Salça pişirme yok bu tarifte .
      Tuz kullanırken dikkat edin .

      Sil
  46. Malatyali gardas seninle bi görüsek

    YanıtlaSil
  47. Ben almanyada cigköfte isi yapiyorum. Benin anlamadigim baharatlarla salcalari kavurulunca Daha iyi mi oluyor yoksa iyi olmuyormu?????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Türkiye'deki sektöre hakim büyük firmalar , etsiz çiğ köfte yapımında kullanılan salça ve baharatları kavuruyorlar . Bunun lezzet açısından dezavantaj teşkil etmediğini aksine ; lezzetin da da arttığını gıda ömrünün uzadığı belirtiyorlar .
      Kendim fırsat bulup deneyemedim fakat ; denemek isterim

      Sil
  48. Bu bulyon illa olması mi lazım? Maggi falan kullanmak istemiyorum her markaya güvenmediğim için ama bulyonsuz da hiç disardaki cigkofteyi tutturamadim, fakat bulyonsuz yapanlar da var...
    YARDİMCİ OLURSANIZ İNSHAALLAH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. s.a dostum çiğ et yemektense , et bulyon daha iyidir diye düşnüyorum . Dün alayım dedim 25 tl diyor kilosuna kızmadım içine ceviz katıyorlarmış cevizin kilosunun fiyatı neredeyse et kadar .
      deneyelim bakalım

      Sil
    2. Lütfen toz bulyon kullaniyorsunuz knor ile yapabilirsiniz

      Sil
  49. A.s hayırlı cumalar, ben bulyonu koymak istemediğimin sebebi maggi veya knorr'un HELAL Mİ DEGİL Mİ DÜŞÜNCESİ. İçinde et yok fakat Et'ler kaynatildigi için onlar da helal olmasi lazım. Açıkcası yabancı markalara güvenmiyorum. FAKAT bulyonsuz yapanlar da varmış bilen varsa benimle irtibata geçerse bizahmet
    Vesselam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bulyonsuz yaparsan sirf bulgur tadi alirsin sen nerde yasiyosun ?

      Sil
  50. Bilgileriniz için teşekkür ederiz Burunestetikameliyat.net hizmetlerimiz için bizden bilgi alabilirsiniz

    YanıtlaSil
  51. herkese merhaba Bu Tarifin ustasi Benim Sorulariniza Cavap Yazicam ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  52. Bakin Hicbirseyi kavurmuyosunuz ben nasil verdiysem tarif aynen gecerli lütfen tarif disi yaparsaniz farkli ve tadini tutturamazsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifle ilgili eklenecek birşey daha varm ustam . Yani geliştirdiğini başka bir şey . Arada sırada yapıyoruz çok sevdik

      Sil
    2. Herangi birsey eklemeyin verildigi gibi yapin istediniginiz gibi azaltip cogaltilabilir malzemeler.

      Sil
  53. Malatyali usta biber salçasi aci yada tatli farkediyormu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyfine kalmis ister aci ister tatli fazla koyma 1 corba kasigi yeter ketcap yeterince korsan lezzeti artar afiyet olsun.

      Sil
  54. Bugüne kadar internet ortamında bulduğum en güzel tarif. tadı mükemmel. yalnızca rengi koyu olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. renginin koyu olması için ,reklendirici karemel e 150 d gireceksin ,tatındaki sır da M S G dir arkadaş he azda olsa soya kıyması, ceviz badem madem yok

      Sil
    2. rengin koyu olmasi icin yagi en son koymak yerine salca ve baharatlarla yaptiginiz karisimla beraber cirpabilirsiniz. boylece isot ve diger baharatlarin rengi yaga gecer ve koyu renkli bir karisim olur.

      Sil
  55. arkadaslar baharatlarda her baharattanmı 4 corba kası koycaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. toplamda 4 kaşık yani hepsinin karşımından 4 kaşık . Ayrı değil

      Sil
  56. *kimyon
    *yenibahar
    *dağ kekiği
    *karabiber
    *kişniş
    *muskat
    *tarçın
    *zencefil
    *soğan tozu
    *sumak
    *dolma baharı
    *zerdeçal
    *sarımsak tozu
    *acı toz biber
    *pul biber
    *tatlı toz biber
    *kori
    *anason
    *isot
    *çemen tozu

    baharatlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen bu baharatları gir de göreyim en başta anasondan 3 tane atsan senin çigköfte rakı kokar arkadaş ,5-6 baharatı geçme MSG yi de unutma süper zararlıdır,kkoyuluk içinge e 150 d karemel rengidir arkadaşş hadi afiyet olsunn

      Sil
  57. Yedi türlü kullanin küp bulyonda kaynatip konulabilir 7 türlü girecek baharat olarak arti esmer ince cigköftelik blgur kullanilacak ekstra renklendiriciler kullanmayin saygilar

    YanıtlaSil
  58. malatyali ustam sana ulasabilecegim bir mail adresi verebilirmisin

    YanıtlaSil
  59. arkadaş biz bu sağlıklı diye evde yapıyoruz renklendirici niye atalım msg neymiş dışardan gelde köfte al zaten çiğ köfteye iyice bir tuhaf lezzet vermeye başlattılar.

    YanıtlaSil
  60. Nefis görünüyor.. Tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  61. arkadaslar hic tuzot kullanan oldu mu? toz bulyon yerine tuzot kullanilabilir mi sizce?

    YanıtlaSil
  62. Arkadaşlar msg açılımı ne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çin tuzu yani aroma arttırıcı yani monosodyum glutamat sakın kullanma yasaklandı artık

      Sil
  63. Hazır çiğköfte gibi oluyormu tadı yapanlar yazabilirmi

    YanıtlaSil
  64. Bu yapılan çığ köfte dolap koysam kaç günde bozulur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malatyalı usta 1 ay diyordu

      Sil
  65. Adıyaman diye bir Kullanıcı Dağ da Yetişen ve Çiğköfte'ye Alışkanlık yaptıran Yabani bir Ot Ekliyoruz diyordu.
    Türkçe veya Kürtçe Adı Varmış.
    Dürüstçe Bilenler Varsa Paylaşalım Arkadaşlar.Yada Bu Arkadaş Yabani Ot diye, MSG ( Mono Sodyum Glutamat )'ı mı kastetti.
    Saygılarımla
    Esmercho

    YanıtlaSil
  66. ot felan yok esmercho normal 7 baharat yeter o yalan söylemiş . illede ot atacam diyorsan dağ kekiği giriyor zaten baharatların arasına

    YanıtlaSil
  67. 4 Çorba kaşığı çiğ köfte baharatı [ kimyon, yenibahar, karabiber, kişniş, muskat, tarçın, zencefil ] arkadaşım ben burayı anlamadım her baharattanmı 4 er kaşık diyo eğer öyleyse çok fazla olur birde 'muskat' dediğin tane olarak satılıyo toz halinde yok ve çok ağır tadı ve kokusu var baharatları ne kadar atıcaz tam söylermisin tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam ben baharatları 7 türlü olarak alıyorum içerisinde adı geçen baharatlar var.
      7 türlü baharattan 4 kaşık atıyorum. İyisinden al gerçekten tadı farkettiriyor.

      Sil
  68. Bu cig köftenin ömrünü uzatmak için içersine ne katmam gerek acaba potasyum sorbatmı ? 1 kılo ne kadar katmamız lazım 3 günde yapılan cig köfte ekşiyor ve kokuyor

    YanıtlaSil
  69. Merak ediyorum su tarifi uygulayip da gercekten Adiyamanlinin tadinin ve kokusunun aynisini veya daha iyisini elde edebilen var mi diye.

    ben internetteki hemen hemen tum tarifleri arti bu tarifi de birkac degisik sekilde olmak uzere denedim. evet itiraf etmeliyim ki en iyi tarif bu simdiye kadar ama yine de ben tam anlamiyla koku ve lezzet olarak BUDUR diyemiyorum.

    msg konusuna da aciklik getireyim. msg tukuruk bezlerinin salgi kapasitesini arttirarak yenen yemegin tadinin daha yogun hissedilmesine neden olur. tadi kotu olan bir yemegin tadi daha kotu, tadi guzel olan bir yemegin tadi da daha guzel hissedilir. yani kotu yapilmis bir yemegi msg guzellestirmez tam tersine kotulestirir.

    YanıtlaSil
  70. ya ne otu birakin lütfen ben ne yazdiysam o gecerli kullandiginiz baharatlar cok önemli bagimlili baharat yapiyor arkadaslar kimse ot pesine dusmesin saygilar ben MALATYALI USTA

    YanıtlaSil
  71. hep bir şeyler eksik diyenler eksik olanı açıklayayımmı? Arsamiea'dan veya Komagene'den çiğ köfte yiyenler Malatyalı ustanın tarifinde bir şey eksik diyorlar. ne olduğunu söyleyeyim mi?

    YanıtlaSil
  72. çiğ köfteci sait serdivan olarak başarılarınızın devamını dileriz. Oldukça iyi işlere imza atıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  73. usta bende malatyaliyim hemserimm .benim bi sorum olacakti. Acaba bulguru kac bardak suyla islatmaliyizz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 kg bulgur ilk basta 4 su bardağı sıcak suda ıslatılırsa iyice şişer ben öyle yapıyorum. tavşanlı dan sevgilerle.

      Sil
  74. ben urfalı çiğköftecilerden alıyorum. herkesin damak tadı farklı. arkadaşlar adıyaman yöresinin damak tadını seviyor. bende 3 senedir amatör çiğköftecilik yapıyorum. arkadaşlara ikram ediyorum kimisi çok seviyor özelliklede benim gibi urfa çiğköftesinin lezzetini alanlar pek beğenmiyor. hergün çeşitli tariflere bakarak tarifi ve içine katılan baharatları değiştirerek yapıyorum ortalama 1 kg normal ince bulgura 500-600 gram salça baharat yağ karışımı ilave edip yoğuruyorum artı nar ekşisi ve ketçapta var baharat ların tadı ve kokusu çok farklı. mesele ağır kokuyu sevmeyenler çemen ve kimyonu fazla katmamalı hatta çemeni hiç katmasakta olur. soğan ve sarımsak tozu bulabiliyorsak azar azar katabiliriz yada soğan ve sarımsağı alüminyum folyoya sarıp mangal ateşi gibi bir közde ısıtırsak acımsı tadı vede kokusu büyük ölçüde kaybolur et ve sebze yemeklerine lezzet veren soğan çiğköftemizdede lezzetli olur. hemde fazla su kullanmadan yoğurma işlemini devam ettirmiş oluruz. yinede koku devam ederse limon ve kabuğu. ağır kokuları bastırmada en büyük yardımcı ürün. ama diğer lezzetleride öldürür veya azaltır ona göre. su yerine de robotta çekilmiş ve elekten süzülmüş tatlı köy domates suyu kullanılırsa daha değişik tat elde ediliyor. en azından yarı yarıya domates suyu su karışımı kaynatılarak ilk bulgur ıslatma işlemi halledilmiş olur.

    YanıtlaSil
  75. kaç dakika yoğurcaz ustam. ben yapıyorum ama kuru oluyor ve sakız halini almıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arkadaş 1kg bulguru ilk başta 4 su bardagı suyu veya domates suyu su karışımını çelik tencerede kaynatıp kaynar su içinde bir çay kaşığı limon tuzu eritip sonra bulgur dökülecek iyice karıştırıp bulgurun tam ıslatılması lazım. sonra çabuk soğumaması için tencerenin kapağı kapatılacak 20dakka bekletip etsuyunu kaynattığımız 1su bardagı suyuda ilave edip yoğurmaya başlarsanız bulgur sakız gibi hatta ilk başta lapa gibi olur sonrada sogan sarımsak vede ketçap katarsak biraz daha yoğurmak gerekir. daha sonra baharat ve salçalar az daha karıştırıp cevizi ilave edip yoğurmaya devam. cevizler çok ince çekilmiş olmalı. en son bulgur tam şişmiş ve sakız gibi olmuşsa yağ ilave edip en az 12 saat dinlendirip ertesi gün biraz daha karıştırdıktan sonra muayene eldiveni yada poşet eldivenle sıkıp servis edebilirsiniz. ketçapta glikoz oldugu için açıkta kalan çiğköftenin üstü kararır fazla üstünü örtmeden açıkta bırakılmasa iyi olur.

      Sil
  76. bulgur kaç bardak suyla ıslatılacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4su bardağısıcak suda ıslatıp 20 dakka beklenecek

      Sil
  77. Ben yaptim malatyali ustanin tarifini. Hakatten guzel ama galiba markalarda sikinti var. Benim bulundugum ilcede pek bi alternatif yok.yani x marka salcayi aldiniz aldiniz.... alternatifi yok. Ama hala bisiler eksik gibi. Soya kiymasi diolar varmi acaba asli? Bide kesinlikle sogan ve sarmisak var ama toz halindemi yoksa normal sekildemi anlayamadim. Bi yerde komagene listesini vermistiniz. Ordaki markalarla denicem bide. Ama solddigim gibi hala birsey eksik gibi. Bide bisi bilen varsa yazsin. Devlet sirri degil ya bu. Yapsin herkes yesin. Ticaretini yapanda yapsin. Zaten ne zaman dev firmalar patladi o zaman kucuk esnaf öldu.

    YanıtlaSil
  78. 4 su bardağı kaynar suya 1kg ince bulgur ilk ıslama için yeterli. az eksikte olabilir

    YanıtlaSil
  79. tarife ek tam tadı tutturamayanlar için önerim gerçek zeytinyagında yağlanmış ağır basması için çok tuz kullanmamış vicdan sahibi kokusu üzerinde ipek gibi ağıza alınca veye yemek yaparken suda eriyip giden hakiki urfa ipek isot kullanın. tabi biber salçası ve domates salçasıda önemli. ben internetten bamu isot kremasını gördüm tavsiyelerini okudum bizim burada kendileri imalat yapan veya istanbuldan getiren urfalı abiler var onlardanda isotu bol zeytinyağı ve biber salçası ile karıştırıp tadını salça ve yağa geçen gerçek isot ıslatmayı öğrendim ama yağda enaz 2 hafta isotun erimesi gerekiyor. bende bamunun yaptığının fazlasını yaptım ve isotla birlikte toz biber pul biber yenibahar kimyon kişniş köri sumak tarçın az karabiber birazda reyhan muskat cevizi nane az kekik 2 adet dövülmüş elenmiş karanfil birazcık biberiye ve anason la 18 20çeşit baharat karıştırıp birde içine bağdat köfte baharı ile hindistan çiğköfte baharatını karıştırıyorum bunları bol yağ ve tatlı acı biber salçası ve domates salçasında 2 hafta dinlendiriyorum sonra 1 kg bulgu için 500 grama yakın biraz az veye fazla baharat salça zeytinyağı karışımını az fındık yağı ile ısıtıp az az karışıma katıyorum tabi soğansız ve 2diş sarısaksız olmaz.

    YanıtlaSil
  80. bu bloğu okuyan arkadaşlar varsa bende arkadaşlarımın tarifini istediği ama biraz zahmetli olan çarşıdakilere benzemesede 1 kg bulgurdan en az üç kg çiğköfte elde etmek ve bunu ortalama 20 lira gibi bir rakama çıkarıp eşe dosta ikram eden varsa ben tam tarif ve nelere dikkat ettiğimi yazabilirim. fazla internete giremiyorum malatyalı ustmın tarifi güzel ama ben soğan ve sarımsak koymadan tadını bulamıyorum. biraz o tarif biraz bu tarif en sonunda hepsinden doğru olanı alıp en iyisi kafana yatan ama biraz zahmetli kendi tarifim diyorum.

    YanıtlaSil
  81. Hocam bu köfte iyi güzel de, bu cevizden dolayı tuhaf bir koku oluyor köftede. Bekledikçe güzelleşmesi gerekirken bekledikçe o koku siniyor. O sebeple ekmeksiz ve maydanozsuz yenilince iç bayıyor. Bu tarifi birebir uyguluyorum yoksa. Tarçın gibi, ceviz gibi bir tuhaf koku var tam tanımlayamadım.

    YanıtlaSil
  82. kardeş ben 5 sefer yaptım . en son seferde söylenenleri harfiyen yaptım ve kendim ağız tadımı kullanarak ayarlama yaptım .
    1.etsiz çiğköfte cevizle yapılır biraz kabuklu fıstık içi konulabilir. fazla koyarsan olmaz hassas olacak 1 kilo bullgura 1 su bardağı kadar ancak
    2. malzemelerde eksik olan narekşisi sosu . salçalar baharatyıla birtlikte tavada yağla kısık ateşte kavrulacak ve tadını yağına bırakacak . buna ketçap ile nar ekşisi eklenecek .21 baharatlar arasında isot tabiki var. önemli olarak ;
    * tavada baharatıyla kavrulan salça kararması beklecek bu önemli

    bulyon katmanıza gerek yok ama katabilirsiniz farketmez . dışarda satılan köftelerde renk katmak iiçin karamel kullanuluyor bunuda unutmaıyn .

    soğan sarımsak toz olarak kullanılmalıdır olmazsa olmaz .


    sos tarifine gelince ; salça ve baharatın tavada kısık ateşte kavrulmuşundan biraz ayırın . bunun içine ketçap narekşisi , limontuzu ekleyin .

    kesinlikle biber salçası kullanmayın bu kadar . isteyen sorsun orjinal tarifi biliyorum bunlar büyük ipuçları size gereğini gereken yerde söylerim

    YanıtlaSil
  83. bende yaptım daha önceden de etsiz cevizli yapıyordum ama malatyalı ustanın tarifiyle yapınca hiçkimse beğenmedi. birde urfalı bi arkadaştan isot istedim oda ev yapımı almış güzel oluyor tadı ama buradaki çiğköfteci arkadaştan acı sos tarifi aldım isot az tuzlu zaten birde alabildiğine zeytinyağında 2 hafta bekletip birazda domates salçası katıp bekletince isot rengini salça ve yağa bırakıyor. tabi diğer baharatlarıda katınca senin dediğin gibi yağda az kavurunca daha güzel oluyor. ama soğansız sarımsaksız tadı olmuyor. soğan tozu burada sordum baharatçı bana hiç isteyen çıkmadı dedi. sarısak tozu var ama soğan tozu bulamıyorum sen tam tarifi nasıl yapıyorsun bilmiyorum ben şimdi nasıl yaptığımı yazayım sen hataları söyle.

    YanıtlaSil
  84. önce 1 kg en incesinden duru bulgur sarı olandan. çelik tencerede 4su bardagı suya iki kaşık et suyu toz bulyon atıyorum.bir çay kaşığı limon tuzu. kaynayıncaya kadar karıştırıyorum daha sonra kokusu güzel olması için reyhan ve muskat katıyorum kaynar suda reyhan hafif kırmızı rengine dönüştürüyor suyu. daha sonra önceden ince ince doğrayıp sonra ılık suda acısını aldığım 2 orta boy TATLI soğan ve 3 diş sarımsağı sonra robotta iyice çekip kaynar suya atıyorum. biraz daha kaynadıktan sonra içine bulgru boşaltıp 20 dakka bekletiyorum ki iyice şişsin. daha sonra az soğumaya yüz tutan bulguru tepsiye alıp iyice hamur olana dek yoğuruyorum ele yapışmaya başlayınca biraz ketçap birazda mayonez ilave edip daha çok yoğuruyorum. daha da sakız gibi olunca içine önceden hazırladığım kendimce baharat eklediğim isot kreması şekline getirdiğim 14 veya 15 çeşit baharat zeytinyağı ve salçalardan oluşan karışımdan yaklaşık yarım kilo alıp fındık yağı veya mısırözü yağı içinde ısıtıp sıcaklığa azar azar çiğköfte içine karıştırıyorum. yoğurdukça biraz daha ilave ediyorum en son ceviz fındık yer fıstığı ve çiğ bademden oluşan çerez bombasını içine katıyorum. tabiki ceviz güzel yerli beyaz olmalı. fındıkta güzel kavrulmuş ve çerezlik iri olandan olursa aroması daha güzel oluyor. fıstık ise çok kavrulmuş olmasada biraz yanıksı olursa daha çıtır oluyor. badam sıcak suda haşlanıp iç kabuğu da ayıklanırsa sakız gibi olur. bunları yaklaşık 4 dakika robottan geçirince krema gibi oluyor ben biraz fazla çekip yağını bile çıkartıyorum. bu karışımdan 300 gram alıp azar azar çiğköfteye katıyorum. yağ katıldıktan sonra bulguru ezmek artık çok zor ben orta sınıf bir robotta yaklaşık 5 parçaya böldüğüm çiğköfteyi 2 veye 3 dakka robotta çekiyorum. biraz daha fazla ezilmiş oluyor birbirini tutmaya başlayınca elde yoğurmaya devam edip kıvamını ketçapla ayarlayıp en az 12 saat dinlendirip eldivenle şekil veriyorum. yoğururkende eldivensiz olmuyor. yağ fazla gelmedi ise. biraz tereyağı kızdırıp lezzetini çiğköfteye verdinmi tamam.

    YanıtlaSil
  85. en son yağı eklememek için bulduğum yöntem ise şu isotu pul biberi ve diğer baharatları yağsız salçalar ile vede ketçap ile karıştırıp 2 hafta dinlendiriyorum. sonra ısıtmadan çiğköfteye karıştırıp yoğuruyorum ceviz fındık ve fıstığıda sonra katarsam hiç yağ olmadığı için bulgur tam ezilebiliyor ve kıvam tam tutuyor daha sonra yağı kızdırıp katınca vede cevileri ilave edince daha güzel oluyor lezzet her zaman soğan ve sarımsakla geliyor ama çiğköftenin ömrünü kısaltıyor. yani en fazla bir hafta bekletebiliyorsun. birde ketçapta glikoz çok olunca üstü açılan çiğköfte üstten kararıyor tekrar karıştırıp sıkmak gerekiyor. maydonoz ve limon soğan sarımsağın lezzetini alsada ağır kokuyu bastırıyor varsa taze nane ve kekik te iyi oluyor çok olmamak kaydı ile. içindeki baharatlar hep göz kararı ama isimleri şöyle sıralıyorum. en çok isot 80gram 20gr. pul b. 60 gr. toz bi. 1çay k. karabiber 1çayk. doluca tarçın bir o kadar kimyon aynı ölçüde yeni bahar kişniş ilave edip ekşilik için 1tatlı kaşığı sumak. 1tatlı kaşığı karışım baharat olan köri vede yarım paket hindistan çiğköfte harcı ile 20 gram gibi bağdat köfte baharını olca domates salçası ve burcu biber salçası bizim tatlı acı ketçap yarı yrıya katıyorum. çocuklar ketçabın acısını fazla yiyemiyor.

    YanıtlaSil
  86. evet ustam adıyaman değil maraş usulü yani tatlıses değil ama ziyafet çiğköfte benim ulaşmak istediğim tat.

    YanıtlaSil
  87. burada yeğenleri var ne et suyu nede ketçap daha hiç lezzetten taviz vermediler. herkesin damak tadı farklı tabiki. bence yöresel baharatlar çok farkettiriyor. birde etli olanı yiyince cevizli görüntü güzel olsada damağa pek sarmıyor etlide soğan sarımsak maydanoz acı bol şeker yok. kütahyada bi baharatçı abi etsiz ve cevizsiz olanı yapmış acıdan kulaklarım kızardı. en ucuz ve kalabalık için olanı bu olsa gerek demekki. yoksa 200 kişi doyarmı cevizli ile etli ile. ben her türlü denedim soğan katmadım sarımsak katmadım kavurdum çiğ kattım en son kaynar suda ısıtıp yapıyorum artık. tadı güzel ama ağır koku iyi olmuyor özellikle sarımsak sucuk gibi kokutuyor çemen de pastırma gibi.

    YanıtlaSil
  88. tariflerde hep birşeyler saklanıyor gibi.Mesela bulgur markası ve salça markası gibi.Birde soğuk yöntem ile sıcak y.öntemden bahsediliyor.nedir bu:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş ben yukarıda markaları yazdım domates te olca en iyisi olmazsa bafira öncü de aynı işi görür ama bafirada domates sosu ayrı domates salçası ayrı isimde. içlerinde koruyucu var belkide koyuluk vermek için nişastada var. ama yöresel olanlar en güzeli. bulgurda ise duru ince çiğköftelik bulgur yani köftelik değil ince çiğköftelik tabiki tecih meselesi diğerleri kokuyor gibi geliyor bana. sarı olanı güzel esmer cam gibi parlıyor duru markada. onun için sarı bulgur tercih.

      Sil
  89. nar ekşisi sos olarak kullanılmalı bence. oda nar ekşili sos dğil glikozsuz hakiki nar ekşisi. k.kükrer iyisi bence. ama nar ekşili sos değil nar ekşisi olacak.

    YanıtlaSil
  90. isot ve diğer biberler çok önemli bi isot alıyorum balık pulu gibi iri iri. ipek isot olmalı ince taneli. bazende ticari olanlar makinada kuruttuğu için erimiyor ağır basması için isotu çok fazla tuzluyorlar. birde zeytinyağı ile yağlanması gerekir iken galiba kalitesiz yağ kullanıyorlar bozuk ayçiçek yağı gibi kokuyor gerçek isot dilin üzerinde eriyip gidiyor çokta güzel kokuyor tabiki isot urfa pul biber ise maraş işi iyi olur ama ticaret deyince gaziantep isotu raflarda bol. maraştanda çok geliyor istanbul gibi yerlerde herşeyin iyiside kötüsüde mevcut. toz biber alıyorsun hiç koku tat yok. biraz bekleyince kokusundan yanına varamıyorsun baharatın iyi olması çok önemli. herzaman yaptığınız çiğköftenin kokusunuda tadınıda görüntüsünüde baharat bulgur salça hatta yağ bile değiştiriyor. birazda hassas burun olursa baharatları daha güzel seçebilirsin. herkesin damak tadı farklı hatta tadına bakmadan görüntü ve koku bile insanın önyargılı yaklaşmasına neden oluyor birde yapılan iş hoptirilop olmayacak hepsini birden boca etmeden azar azar ve özenle yapmak gerek. zahmetsiz rahmetolmuyor. isteksiz ve olmayacak diye yapılan iş güzel olmuyor. ama en iyisi 2 saat gibi zamanda oluyor. bekletip ertesi gün yemede fayda var.

    YanıtlaSil
  91. orjinal tarif ne nasıl yapılır hangi baharat ne kadar katılır ustam. cevap yaz da bugünlerde 5kilo kadar yapacağız arkadaşlara senin tarif kafama yatarsa hemen denerim arkadaşlarada denetmi oluruz yine amatörce burada paylaşırız. zaten profesyönel yapan pek buralara uğramaz gibi geliyor bana. öğrenen de hemen gidip kendine dükkan açacak değil zaten. herkes bildiği kadarını paylaşıyor.

    YanıtlaSil
  92. *** sadece domates salçası ile 21 baharat tavada yağda kısık ateşte kavrulacak . daha sonra içine ketçap eklenecek

    *** ketçap eklenen salçaya narekşi sosu ve çok az şalgam atacağız. bu şekilde salçamız da soslanmış olacaktır.

    birber salçası kesinlikle kullanmıyoruz onun yerine domates salçası ekliyoruz 4 kaşık domates 2 kaşık biberse bunun yerine 6 kaşık domates salçası atıyoruz.

    çiğköfte et gibi filmlenip dinlenecek 1 gün . özenerek yapın acele asla yapılmaz bu . eğer yap hemen yiyelim mantığında iseniz robotta çiğköfte video atmışlar onu yapın Video larda

    internette tariflerin alayı sallamasyon

    YanıtlaSil
  93. unutamadan isot kahraman maraş isotu olacak. Nar ekşi sosunu kafanıza göre almayın sakın kimisi çok ekşi oluyor . MAyhoş olacak tadı çiğköfteciler den alacaksınız sos u

    YanıtlaSil
  94. ustam 21çeşit baharat neler bilmiyoruz. birde neden biber salçası kullanılmayacak onu anlayamadım. 1-isot 2-pul biber 3-kırmızı toz biber 4karabiber 5-kimyon 6-tarçın 7-kişniş 8-yenibahar 9-kara reyhan 10-muskatcevizi 11sumak 12kekik 13nane 14çemen 15-16-17- zencefil havlıcan zerdeçal ihtiva eden köri. 18-çemen 19-anason 20-biberiye 21-azıcıkta olsa koku için karanfil. ben biyerde bunları okudum çemeni ağır koktuğu için çıkardım anasonda ağır kokuyor onuda çok az kullandım. ama ölçüler gram hesabı olsa aktarda hazırlatırız yokmu gram ölçüsü. birde narekşisini herkes sevmiyor içine katmıyor burada imalat yapanlar. birde limon yerine limon tozu diye bilinen citrik asit nasıl olur hangisi iyi olur.

    YanıtlaSil
  95. biraz tembel işi isteyenler için baharat isot tozbiber muskat köri kara reyhan bağdat köfte baharı 40gr hindistan baharat çiğköfte baharatı. içinde maydanoz kurusu soğan sarımsak kurusu nane ve diğer ana baharatlar var. bunları salça ile önceden harmanlayıp çiğköfteye katabliriz tek tek baharat kimse yazamayacak galiba. ben tarifi yazdım 5 sayfa oldu onuda bizde yapalım diyenlere verdim. yapmayı bırak okumadılar bile birçoğu. hemen baharat salça ceviz bulgur karıştır sür piyasaya zannediyorlar. armut piş ağzıma düş yani.

    YanıtlaSil
  96. dolmabaharı da var 21 bahratta . baharatlar adıyamandan geliyor bunun gram olarak hesabını istemedim hiç. internette bir araştırın bakın varmı.

    YanıtlaSil
  97. ustam adıyamanlı çiğköftecide tanıtım kitapçığı var orada bulgur tam şişmiş normal sarı bulgur. kaynayan sos var sosun içine etılıp büyük makinalarda karma işlemi yapılıyor. biyerdede salça kullanmıyor adıyamanlı usta diyorlar birbaşkasıda nar ekşisi yok diyor hangisini yapacağız bilemedik

    YanıtlaSil
  98. tatlıses hiç su kullanmadan yapıyoruz diyor. acaba sırf domates suyumu kullanıyor yada kurusoğan da varmı. etsuyuda yok bildigim kadarı ile.

    YanıtlaSil
  99. tatlıses ,çiğköfte demesin yaptığına . normal etli çiğköfte tarifinden yola çıkmışlar çok başarısız . Dürümle felan yenirken pek sırıtmıyor ama sıkma olarak iyi değil . Zaten ibrahim tatlıses çıkarmadan önce ben bir yerde çiğköfte yedim gırtlağıma yapıştı boğuluyordum demiş . Bahsettiği komagene adıyaman çiğköftesi . Adama sorarlar sıkma mı yedin yoksa avuçla mı yedin be adam :)

    Salçasız çiğköfte olmaz kim demişse ağır yalan söylemiş .

    YanıtlaSil
  100. bu arada şu videoyu da izleyin derim çok büyük fikir verecek size . Etli Adıyaman çiğköfte 21 baharatlı yapımı

    http://www.youtube.com/watch?v=M5_tR-QWh2Y

    YanıtlaSil
  101. ben demedim ustam salçasız diye adıyamanlı ö. ustanın bi şubesindeki personelle sohbet eden arkadaşlardan biri etsiz çiğköfte blogspot ta paylaşmış ben fazla bilgisayar kullanmayı bilmem onun için tam nerede okudum bidaha bulamadım. tatlıses dediğin gibi yapıyor doğru ama antepli ustalar etli yapıyor haftada iki gün aradabi bizde alıyoruz normal cevizli olanı ile yan yana geldiğinde etli daha bulgurumsu yarı pembe yarı beyaz duruyor ama acı olduğundanmı bilmiyorum cevizliyi yiyesim gelmiyor bi etli bi cevizli yiyeyim dedim cevizli şekerli bişey gibi geldi. ertesi gün yedim bizim cevizli bayağı güzel tabi etli ertesi güne kalamayacağı için akşamdan onun icabına baktık. aralarında fark çok etlide daha çok soğan sarımsak maydanoz var. salça ve baharat az gibi geldi. ama dediğim gibi ziyafet te urfalı ama gerçekten ben iki üç tane adıyamanlıdan aldım oseste denedim hepsi aynı yoğunlukta ziyafette biraz daha belki acı ama tem sıkmalık kendim yaptığım çiğköfteleri arkadaşlar çok seviyor ben yapıp dağıtıp geliyorum gidip kendim ziyafetten 5 liralık alıp geliyorum. bazen kış aylarında kıvamı tadı ve rengi farklı oluyor mesela geçen hafta öyle idi. çamurumsu bi görüntü vardı hemen adıyaman lıdan aldım tadı yinede tutmuyor nedense.

    YanıtlaSil
  102. yağ yoğururken girerse bulgur sakız gibi olmuyor onun için bence salça baharat sıcaksu her ne katılacaksa katılmalı enson ceviz ve yağ kullanılarak tekrar yoğurma yapılmalı yağda kavurduğum salça baharat karışımını katınca ayrışıyor kıvama gelmesi zor oluyor. en güzeli ilk baştan sıcak su ile salça ile baharat ketçap ile sakız kıvamına getirmeli sonra cevizli fındıklı karışım enson yağ konulmalı. öyle olunca bulgur elden fazla kaymıyor ve daha fazla eziliyor sonradanda yağı daha güzel içine alıyor

    YanıtlaSil
  103. arkadaş soğan lezzet katar. sucuğa baharatlarla sarımsak köftelere soğanla baharat kullanılır. yani soğan sarımsak baharatların lezzetini artırır. kokusunu gidermek için çok yöntem denedim beyaz soğanda kullandım. kırmızısınıda morunuda. yağda kavurdum olmadı çiğ kattım olmadı. biyerde inegöl köfte tarifi okurken soğanın kokusunu ve acılığını azaltmak için yöntem vardı en son onu uyguladım busefer oldu. tatlı kuru soğanı iyice ince şekilde doğradım yetmedi sait usta gibi zırhladım iyice inceldi azda üzerine tuz atıp çelik eleğe iyice yaydım. altınada bir kap soğanın 75 dakkada bütün acımsı suyu gitti. 3 orta boy kuru soğandan yarım subardağından belki fazla kokulu acı su çıktı. kalan soğan püresini tuzunu aldıracak kadar sudan süzüp robotta iyice püre haline getirip bulgur ıslatmak için kaynatılan içinde etsuyu olan sıcak suya ilave edip 2 dakkada soğanla sarımsakla kaynatıyoruz ve bulguru ilave edip kapağı kapatarak 20 dahkka dinlendirip sonra yoğurmaya başlayabiliriz. etlide soğan suyu eti terbiye edebilir ama etsiz çok farklı. onun için soğan ve sarımsak kokunca çarşıdaki gibi yapma heveslisi arkadaşlar geri duruyor. sarımsaklarıda çokça bütün olarak pişirme poşetinde ağzı kapalı olarak 200 derece gibi fırında 20-25 dakka bekletirsek yumuşacık oluyor o sucuk gibi kokuyu çiğköftede duymuyorsun. sadece sarımsağın lezzetini almış oluyruz. eskiden bir diş attığım köfteme bu yöntemle 1baş sarımsak atıyorum lezzet te çok güzel. kalanlarınıda küçük narekşisi kaplarına koyup derin dondurucuda saklıyorum her 1kg çiğköfte için bi paket tamamdır. siz isterse granül veya aroma soğan sarımsakta kullanabilirsiniz ama ben pek kokusunu sevmedim granül olanların.

    YanıtlaSil
  104. kamagene sosu ne acayip öyle ya . Bildiğin ketçap isot limontuzu , narekşisi karşımı köfteleride bituhaf kokuyor. Valla biraz abartmışlra olayı .

    YanıtlaSil
  105. Bu adamlar bu isi fabrikasyon yapiyolar. Yani ole kavurmalarla kizartmalsrla firinda kozlemelerle ugrstiklarini sanmiyorum. Hem zahmetsiz hemde ucuz olmasi bakimindan bence pratik bisi kullaniyolardir. Yani soga tozu sarmisak tozu gibi.Oralarda calisan birileri yokmu ya anlamis degilim. Devlet sirri gibi sakliyolar. Ciksin biri anlatsin ici de sunlar bunlar var die.

    YanıtlaSil
  106. saklıyorlar arkadaş var bi işler ama anlayamadık. en iyisi kendi tariflerimizi paylaşmaya devam edelim. tarifi bilenler bizi bulamayacak bu sitede heralde. adamlar imalata bile kendi akrabalarından başka kimseyi sokmuyormuş çalışanları dahil. tabiki soğan kavurma salça kavurma veya sarımsak közleme ile uğraşmazlar. gir internete hammaddeler diye bir yer var orada istediğin soğan sarımsak tozu kıvam artırıcılar lezzet artırıcılar. hatta yanlış hatırlamıyorsam soğan sarımsak aroma verici diye satılıyor. onlar toptan bu işi yapıyor bizimki evde elde yada robotta eşe dosta ikram diye. gidip 20 kg soğan sarımsak tozu alacak değiliz. et suyu hariç en doğal yöntemleri kullanıyoruz. birde etsuyu olmadan tadını tutturursam birdaha çarşıdan çiğköfte falan almam. ev yapımı tadında bol cevizlisinden

    YanıtlaSil
  107. Simdi bu tarifte 1 kilo bulgura islama, bulyon vs dahil toplam kac su bardagi su ekliyoruz "malatyali ustam"??? Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  108. malatyalı ustam 2 su bardağı suyla bulyon hazırlıyordu. üstünü bulgurun cinsine göre heralde kendimiz ayarlayacağız. ben duru ince çiğköftelik sarı bulgur kullanıyorum 4 su bardağı su içine 2 çorba kaşığı toz bulyon ilave edip kaynatıyorum. yada fazla su kullanmamak için 2 bardak domates suyu 2 bardak su olarak ayarlama yapılabilir. birde ben yaklaşık 400 gram soğanda ilave ettiğim için biraz suyu az kullanmam gerekiyor. siz soğan kullanmayacaksanız. 4-5 su bardağı kesin kullanırsınız. tabii esmer bulgur nekadar alır suyu bilmiyorum. duru biraz cam gibi parlıyor. bana sanki sıcaksuyla ıslasamda diri kalıyor gibi geliyor. birde baharatı biraz fazla atınca karaya çalan bi renk oluyor bende sarı bulgur tercih ediyorum.

    YanıtlaSil